Sähköauton kulutus ja toimintamatka

Kun harkitset sähköauton ostamista, toimintamatka on varmasti yksi niistä asioista, jota mietit paljon ennen kuin teet valinnan. Niille, joilla on vähän aiempaa kokemusta sähköautoista, on helppo hämmentyä kaikesta kantamaa ja nelikirjaimista lyhennettä (WLTP) koskevasta tiedosta.

Käsitteistä

Uusi sähköautojen toimintamatkaa mittaava WLTP-mittausmenetelmä on edellisiin mittausmenetelmiin verrattuna realistisempi ja tarkempi, eikä ole epätavallista, että sähköauton käyttäjät raportoivat käytännössä parempia toimintamatkoja kuin ilmoitettu WLTP-luku.

WLTP-ajosykli koostuu useista eri testeistä. On huomioitava, että jotkut näistä eivät sovi optimaalisesti Suomen olosuhteisiin. Tärkeä asia tässä on esimerkiksi se, että markkinoinnissa laajalti käytetyn ”WLTP yhdistetty” -ajosykliin kuuluu myös ajo 130 km/h asti, mikä on epärealistista ja kiellettyä Suomen teillä. ”WLTP kaupunki” -ajosykli on toinen variantti, joka yleisen kokemuksen mukaan vastaa paremmin normaalia käyttötapaa. Teknisissä tiedoissamme on ilmoitettu aina sekä WLTP yhdistetty että WLTP kaupunki.

Testaa toimintamatkaa itse

Valitsemasi sähköauton toimintamatka ei aina vastaa ilmoitettua WLTP-toimintamatkaa. Tämä liittyy läheisesti yksilön ajotyyliin. Jokainen, joka käyttää autoa pääasiassa ostoksilla, ajaa lapsia harjoituksiin ja muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin, perhevierailuihin lähiseudulla jne., huomaa useimmiten, että päivittäisessä käytössä toimintamatka on selvästi ilmoitettua pidempi. Samalla tavalla autojen omistajat, jotka ajavat usein moottoritiellä suurilla nopeuksilla, kokevat, että toimintamatka on ilmoitettua lyhyempi. Testaamalla toimintamatkaa juuri omalla ajotavallasi näet, kuinka pitkän matkan voit ajaa ennen kuin sähköautoa täytyy ladata uudelleen.

Huomattavasti pienemmät auton käyttökustannukset

Jos kotonasi on hyvä kotilaturi, sähköautosi on täyteen ladattu joka aamu ja samalla voit hyötyä selkeistä kustannussäästöistä. Jos ajetaan enimmäkseen vain kodin laturista saadulla sähköllä, energian hinta kilometriä kohden on murto-osa verrattuna vastaavaan ajoon fossiilisella polttoaineella. Laskelmat osoittavat myös, että auton kokonaishuoltokustannukset ovat alhaisemmat sähköautoille kuin fossiilisilla polttoaineilla toimivilla autoille.

Ulkoiset tekijät

On tärkeää tiedostaa, että sähköauton sähkönkulutukseen vaikuttavat monet ulkoiset tekijät. Jotkut niistä ovat hyvin tunnettuja riippumatta siitä, mikä voimansiirto autossa on. Ensimmäinen on ajotyyli. Sähköautollakin on tärkeää ajaa tasaisesti ja ennakoivasti sekä välttää nopeita kiihdytyksiä ja vastaavasti voimakkaita jarrutuksia, sillä tämä lisää sähkön kulutusta. Kuten kaikkien autotyyppien kohdalla, myös auton paino vaikuttaa kulutukseen – mitä raskaammin auto kuormataan, sitä kalliimpaa sillä on ajaa. Samalla tavalla kulutus on korkeampi korkeissa autoissa – ja vastaavasti pienempi matalissa, aerodynaamisissa autoissa.

Suuri nopeus tietysti maksaa ylimääräistä, ja voit nähdä, että sähköauton toimintasäde hiipii alas moottoritiellä yli 100 km/h:n nopeuksissa. Samalla 80 km/h nopeuksissa kulutus vähenee huomattavasti. Vastaavasti alamäissä ja hidastaessa voit nauttia siitä, että toimintasäde kasvaa – auto jopa latautuu alamäkeen rullattaessa. Tehon palautuminen tapahtuu myös jarrutettaessa, ja se kasvattaa samalla hieman toimintamatkaa.

Renkaat

Auton renkailla on suuri vaikutus auton toimintamatkaan. Alhaisen vierintävastuksen omaava, helposti rullaava rengas kuluttaa vähemmän energiaa.

Riittävä paine renkaissa on myös tärkeä tekijä renkaiden vierintävastuksen pienentämisessä. Monet ajavat liian alhaisilla renkaanpaineilla, ja varsinkin kylmällä säällä rengaspaineet laskevat, jolloin vierintävastus kasvaa – ja siten toimintamatka lyhenee. Siksi sinun tulee jatkuvasti tarkistaa, että renkaissa on riittävä paine.

Renkaiden valinta vaikuttaa myös toimintamatkaan. Esimerkiksi kitkarenkaat tarjoavat alhaisemman vierintävastuksen kuin nastarenkaat, ja kesärenkaat rullaavat helpommin kuin talvirenkaat ylipäätään. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi sähköautojen omistajat kokevat usein erilaisia toimintamatkan ​​vaihteluvälejä eri vuodenaikoina.

Kuinka voimme auttaa?

Automalli?

Valitse automalli

Valitse jälleenmyyjä

Valitse jälleenmyyjä

Valitse jälleenmyyjä

Valitse jälleenmyyjä

Haluan ottaa yhteyttä

Yhteydenoton aihe

Asiasi koskee

Yhteystietosi

Emme anna sähköpostiosoitettasi eteenpäin, vaan vastaanotat ainoastaan tietoa automerkistä Maxus jälleenmyyjiltämme. Lue lisää henkilötietosuojasta täältä.